Yhdistyksen säännöt

Suomen Ortopedisen Manuaalisen Terapian Yhdistys ry:n säännöt (21.8.2018)

1 § NIMI JA KOTIPAIKKA

Yhdistyksen nimi on Suomen Ortopedisen Manuaalisen Terapian Yhdistys ry – Föreningen för Ortopedisk Manuell Terapi i Finland rf. Epävirallisissa yhteyksissä yhdistyksestä käytetään lyhennettä SOMTY. Yhdistyksen kotipaikka on Tampereen kaupunki. Yhdistys kuuluu jäsenenä Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter SF-FF ry:een, jota jäljempänä näissä säännöissä kutsutaan liitoksi.

Yhdistyksestä käytetään näissä säännöissä nimitystä yhteisöjäsen tai yhdistys.

2 § TARKOITUS

Toimia ortopedisesta manuaalisesta terapiasta kiinnostuneiden laillistettujen fysioterapeuttien yhdyssiteenä. Lisäksi tarkoitus on ortopedisen manuaalisen terapian tunnetuksi tekeminen ja kehittäminen. Yhdistys on jäseninään olevien fysioterapeuttien ja fysioterapian opiskelijoiden yhdysside.

3 § TOIMINTAMUODOT

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

  • järjestää jäsenilleen opinto- ja koulutustoimintaa
  • tekee esityksiä ja antaa lausuntoja fysioterapeuttien ammattia ja koulutusta koskevissa kysymyksissä.
  • seuraa ja kehittää jäsentensä ammattieettistä toimintaa
  • perustaa ja ylläpitää tarpeellisia rahastoja
  • tukee muilla vastaavilla tavoilla jäsentensä ammattitaidon kehittämistä ja edistää heidän yhteistyötään
  • tekee yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa kansallisella ja kansainvälisellä tasolla

4 § TOIMINNAN TUKEMINEN

Toimintansa tukemiseksi yhdistyksellä on oikeus hankkia ja omistaa kiinteätä ja irtainta omaisuutta, ottaa vastaan lahjoituksia, avustuksia ja testamentteja, sekä toimeenpanna asianomaisella luvalla arpajaisia ja harjoittaa yhdistyslain 5 §:n mukaista elinkeinoa tai ansiotoimintaa, joka muutoin välittömästi liittyy yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseen tai jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena.

5 § KIELI

Yhdistyksen kokous- ja pöytäkirjakielenä on suomi, mutta keskusteluun voidaan ottaa osaa myös ruotsin kielellä.

6 § SIDONNAISUUS

Yhdistys on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

7 § YHDISTYKSEN JÄSENYYS

Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voidaan hyväksyä Suomessa laillistettuja tai ammatinharjoittamisluvan saaneita, terveydenhuollon ammattihenkilöistä pidettyyn rekisteriin merkittyjä fysioterapeutteja.

Varsinaisen jäsenen tulee kuulua liittoon kuuluvaan yhdistykseen tai kuulua henkilöjäsenenä liittoon.

Edellä mainittu henkilö voi samanaikaisesti olla useamman yhteisöjäsenen varsinaisena jäsenenä, mutta hänen tulee valita, minkä yhdistyksen kautta hän käyttää äänioikeuttaan suhteessa liittoon.

Yhdistyksen opiskelijajäseneksi voidaan hyväksyä fysioterapian peruskoulutuksessa oleva opiskelija. Opiskelijajäsen voi halutessaan jatkaa valmistumisensa jälkeen suoraan yhdistyksen varsinaisena jäsenenä. Yhdistyksen hallitus toteaa jäsenyyden muuttumisen opiskelijajäsenyydestä yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi.

Jäseneksi pyrkivän on lähetettävä kirjallinen anomus yhdistyksen hallitukselle, joka päättää jäsenyydestä.

Yhdistyksen varsinaisella jäsenellä on oikeus käyttää liiton merkkiä.

Kunniajäseneksi yhdistys voi kutsua henkilön, joka on ansiokkaasti toiminut yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamiseksi.

Kunniajäsen on vapautettu jäsenmaksusta.

Varsinaisen jäsenen ja opiskelijajäsenen on suoritettava liitolla liittomaksua liiton sääntöjen mukaan. Varsinaisen jäsenen ja opiskelijajäsenen yhdistyksen jäsenmaksun suuruuden vahvistaa yhdistyksen kevätkokous kummallekin ryhmälle erikseen. Yhdistyksen kevätkokous voi päättää, että ne yhdistyksen varsinaiset jäsenet, jotka ovat poissa ansiotyöstä esimerkiksi äitiysloman, hoitovapaan, työttömyyden, työkyvyttömyyden tai vastaavan syyn vuoksi maksavat alennettua jäsenmaksua tai ettei ko. jäseniltä peritä jäsenmaksua.

Yhdistyksellä voi olla kannattajajäseniä. Kannattajajäseneksi voidaan valita yksityisiä henkilöitä tai oikeuskelpoisia yhteisöjä, jotka haluavat tukea yhdistyksen toimintaa. Kannattajajäsenen jäsenmaksun suuruuden vahvistaa yhdistyksen kevätkokous. Liittomaksuvelvollisuutta kannattajajäsenillä ei ole.

8 § EROAMINEN YHDISTYKSESTÄ

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Eroaminen katsotaan tapahtuneeksi silloin, kun ilmoitus on annettu. Eronneen jäsenen velvollisuudet lakkaavat sen kalenterivuoden päättyessä, jolloin hän erosi.

9 § EROTTAMINEN YHDISTYKSESTÄ

Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen, joka toimii yhdistyksen tarkoitusperiä tai sen toimielinten päätöksiä vastaan tai rikkoo fysioterapeuttien eettisiä periaatteita tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. Hallituksen on hankittava asiasta liiton hallituksen lausunto.

Mikäli jäsen ei ole maksanut yhdistyksen ja/tai liiton jäsenmaksua kolmen (3) viimeksi kuluneen kuukauden ajalta tai jäsenmaksua ei ole maksettu kolmen (3) kuukauden kuluessa sen erääntymisestä, hallitus voi katsoa hänet eronneeksi.

Jäsen, jonka hallitus on erottanut, voi valittaa päätöksestä yhdistyksen kokoukselle jättämällä valituskirjelmän hallitukselle 30 päivän kuluessa erottamisesta tiedon saatuaan. Erottamispäätös tulee voimaan yhdistyksen kokouksen vahvistettua erottamisen tai vaatimusajan mentyä umpeen.

Eronnut tai erotettu jäsen menettää kaikki oikeutensa yhdistyksessä.

10 § YHDISTYKSEN TOIMIELIMET

Yhdistyksen päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous ja toimeenpanovaltaa yhdistyksen hallitus.

Yhdistyksen kokoukset on pidettävä vuosittain, kevätkokous toukokuussa ja syyskokous marraskuussa.

Ylimääräisiä yhdistyksen kokouksia pidetään, kun yhdistyksen kokous tai hallitus niin päättää tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta kirjallisesti anoo erikseen ilmoitetun asian käsittelyä varten. Kokous on pidettävä 30 vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

11 § YHDISTYKSEN KOKOUKSEN MENETTELYTAVAT

Yhdistyksen kokouksessa, kevät- ja syyskokousta lukuun ottamatta, johtaa puhetta hallituksen puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Jos kumpikaan ei ole läsnä, kokous valitsee puheenjohtajan.

Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella läsnä olevalla varsinaisella jäsenellä yksi ääni. Äänioikeus edellyttää, että maksettavaksi erääntynyt liittomaksu ja yhdistyksen jäsenmaksu on maksettu.

Kunniajäsenellä on yhdistyksen kokouksessa äänioikeus ja yksi ääni.

Kannattajajäsenellä on läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta yhdistyksen kokouksessa.

Opiskelijajäsenellä on yhdistyksen kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

Yhdistyksen kokouksissa on lisäksi läsnäolo- ja puheoikeus liiton hallituksen jäsenillä ja liiton toimihenkilöillä. Muilla yhdistyksen hallituksen kokoukseen kutsumilla henkilöillä on kokouksessa läsnäolo-oikeus, mutta ei puheoikeutta.

Asiakohdissa päätökseksi tulee se mielipide, jonka puolesta on annettu yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa. Äänestys on käytävä suljetuin lipuin, jos yksikin kokouksen äänivaltainen osanottaja sitä pyytää.

Oikeus aloitteiden tekemiseen yhdistykseen kokouksiin on yhdistyksen jäsenillä ja hallituksella. Aloitteet on jätettävä puheenjohtajalle kevätkokousta varten helmikuu loppuun mennessä ja syyskokousta varten elokuun loppuun mennessä. Hallitus esittää tehdyt aloitteet lausunnoillaan varustettuina kokousten käsiteltäviksi.

12 § YHDISTYKSEN KOKOUSTEN KOOLLEKUTSUMINEN

Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava jäsenille kirjallisesti postitse, sähköpostilla, yhdistyksen kotisivuilla, tekstiviestillä tai kokouksesta on ilmoitettava liiton tai yhdistyksen jäsenlehdessä.

Kevät- ja syyskokouksesta on edellä mainituin tavoin ilmoitettava vähintään 14 päivää ja ylimääräisistä kokouksista vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta. Kokouksessa voidaan päättää vain kokouskutsussa mainitut asiat.

13 § YHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS

Kevät- ja syyskokouksessa käsiteltävät asiat

Kevätkokous

  • valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi (2) ääntenlaskija
  • todetaan kokouksen osanottajat, laillisuus ja päätösvaltaisuus, vahvistetaan kokouksen työjärjestys
  • käsitellään toimintakertomus ja tilinpäätös sekä toiminnantarkastajien ja/tai tili- ja toiminnantarkastajien lausunnot
  • päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  • päätetään jäsenmaksujen suuruudesta ja hallituksen jäsenten palkkioista
  • käsitellään aloitteet ja hallituksen niistä antamat lausunnot
  • käsitellään muut esityslistaan otetut asia
  • valitaan joka kolmas vuosi yhdistyksen edustajat ja varaedustajat liiton edustajistoon

Syyskokous

  • valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi (2) ääntenlaskijaa
  • todetaan kokouksen osanottajat, laillisuus ja päätösvaltaisuus
  • vahvistetaan kokouksen työjärjestys
  • hyväksytään yhdistyksen seuraavan kauden toimintasuunnitelma
  • hyväksytään seuraavan kauden talousarvio
  • valitaan hallituksen puheenjohtaja, mikäli erovuorossa, puheenjohtajaa kutsutaan yhdistyksen puheenjohtajaksi
  • valitaan hallituksen erovuoroisten jäsenten tilalle kolme (3) varsinaista ja kaksi (2) varajäsentä
  • valitaan kaksi (2) toiminnantarkastajaa tai tili- ja toiminnantarkastajaa sekä heille varahenkilöt
  • käsitellään aloitteet ja hallituksen niistä antamat lausunnot
  • käsitellään muut esityslistaan otetut asiat

Kesken vaalikauttaan edustajiston jäsenyydestä eronneen tilalle yhdistyksen kokous voi valita jäljellä olevaksi ajaksi uuden edustajan.

14 § YHDISTYKSEN HALLITUS

Hallituksen jäsenten tulee olla yhdistyksen varsinaisia jäseniä.

Hallituksen puheenjohtaja valitaan kahdeksi (2) kalenterivuodeksi kerrallaan.

Hallitukseen valitaan kahdeksi (2) kalenterivuodeksi kerrallaan 6 varsinaista jäsentä ja yhdeksi (1) kalenterivuodeksi kaksi varajäsentä.

Puolet hallituksen jäsenistä on vuosittain erovuorossa. Erovuorossa oleva voidaan valita uudelleen. Kesken toimikauttaan hallituksen jäsenyydestä eronneen tilalle yhdistyksen kokous voi valita uuden jäsenen jäljellä olevaksi ajaksi.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan vuodeksi kerrallaan. Sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt hallitus valitsee vuodeksi kerrallaan joko keskuudestaan tai hallituksen ulkopuolelta.

15 § HALLITUKSEN KOKOUKSEN MENETTELYTAVAT

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään kolme (3) muuta jäsentä on läsnä. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä.

Asiakohdissa päätökseksi tulee se mielipide, jonka puolesta on annettu yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa.

16 § HALLITUKSEN TEHTÄVÄT

Yhdistyksen hallituksen tehtävänä on

  • johtaa yhdistyksen toimintaa sen sääntöjen ja yhdistyksen kokousten päätösten mukaan
  • valmistella yhdistyksen kokouksissa esille tulevat asiat ja kutsua kokoukset koolle
  • hyväksyä yhdistyksen jäsenet ja pitää heistä luetteloa
  • huolehtia varojen hankinnasta ja omaisuuden hoidosta sekä antaa vuosikokoukselle selonteko varainhoidosta
  • toimittaa vuosittain 31.5. mennessä liitolle tilinpäätöksensä ja toimintakertomuksensa edelliseltä toimintakaudelta
  • hoitaa muut yhdistyksen toimintaan kuuluvat tehtävät ja velvoitteet
  • asettaa alaisuuteensa tarpeellisia toimikuntia ja määrätä niiden tehtävät

17 § VAALIKELPOISUUS

Yhdistyksen luottamustehtävään valittavalta edellytetään, että hän on liittynyt liiton yhteisöjäsenen jäseneksi viimeistään edellisen kalenterivuoden aikana ja että hänellä ei maksettavaksi erääntyneitä liittomaksuja tai yhdistyksen jäsenmaksuja.

Yhdistyksen luottamustehtävään valitun on heti jätettävä tehtävänsä, jos hän eroaa tai tulee erotetuksi yhdistyksestä tai jättää kehotuksista huolimatta maksamatta erääntyneen liittomaksun tai yhdistyksen jäsenmaksun.

Mikäli yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, hallituksen jäsen tai varajäsen kesken toimikautensa eroaa, erotetaan tai menettää vaalikelpoisuutensa, yhdistyksen kokous valitsee tehtävään uuden henkilön. Vaalista on ilmoitettava kokouskutsussa.

Kannattajajäsenet eivät ole vaalikelpoisia.

18 § YHDISTYKSEN EDUSTAJAT LIITON EDUSTAJISTOSSA

Yhdistyksen kokous valitsee yhden äänivaltaisen edustajan jokaista alkavaa 400 varsinaista jäsentä kohti sekä yhtä monta varaedustajaa. Yhteisöjäsenen edustajamäärä määräytyy kokousta edeltäneen kalenterivuoden lopun yhdistyksen niiden varsinaisten jäsenten lukumäärän mukaan, jotka ovat suorittaneet päättyneen vuoden liitto- ja jäsenmaksunsa.

Kullakin edustajalla on kokouksessa yksi ääni.

19 § NIMENKIRJOITUS

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi heistä yhdessä hallituksen erikseen määräämään toimihenkilön kanssa.

20 § TOIMINTAVUOSI JA TILI- JA TOIMINNANTARKASTUS

Yhdistyksen toiminta- ja tilivuosi on kalenterivuosi. Tilit ja toimintakertomus jätetään maaliskuun 31. päivään mennessä tilin- ja/tai toiminnantarkastajan tarkastettavaksi. Heidän on palautettava tilit lausuntonsa ohella hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta.

21 § SÄÄNTÖJEN MUUTOS

Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia yhdistyksen kokouksen päätöksellä, jos muutoksia on kannattanut vähintään kaksikolmasosaa (2/3) kokouksessa läsnä olleista jäsenistä.

Ennen yhdistyksen uudistettujen sääntöjen rekisteröintiä muutokset on alistettava hallituksen vahvistettavaksi.

22 § YHDISTYKSEN EROAMINEN LIITOSTA

Yhteisöjäsen voi erota liitosta tekemällä asiaa koskevan päätöksen kokouksessaan. Eroamispäätökseen vaaditaan kolmeneljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä.

Päätöksestä on ilmoitettava kirjallisesti päätöksen tehneen kokouksen pöytäkirjan otteella liiton hallitukselle, sen puheenjohtajalle tai ilmoitettava erosta edustajiston kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.

Yhteisöjäsenen oikeuden ja velvollisuudet liittoa kohtaan päättyvät eroamisvuoden viimeisenä päivänä.

23 § YHDISTYKSEN PURKAMINEN

Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa peräkkäisessä vähintään kahden viikon välein pidetyssä yhdistyksen kokouksessa, joista toinen on vuosikokous. Purkamispäätöksen on saatava kummassakin kokouksessa vähintään kolmeneljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä.

Yhdistyksen purkautuessa sen varat luovutetaan liitolle tai yhdistyksen yhdistyessä toisen yhteisöjäsenen kanssa sen varat siirretään perustettavalle uudelle rekisteröidylle yhteisöjäsenelle.

24 § SAAVUTETUT JÄSENOIKEUDET

Tällä sääntömuutoksella ei loukata saavutettuja jäsenoikeuksia.