Fysioterapian taajuudella -podcast

Osa 35: Jalkaterapiasta – Sami Pesto. Tiesitkö, että nimestään huolimatta jalkaterapiassa voidaan huomioida kehoa myös jaloista ylöspäin? Jalkaterapeutti Sami Pesto valaisee ammattinsa sisältöä ja kertoo mm. uransa huippuhetkistä. Jaksossa kuulemme, miten jalkaterapia eroaa fysioterapiasta, ja mitä mieltä Sami on paljasjalkakengistä? Lisäksi kuulet Syysopintopäiviin liittyvän mielleyhtymähaasteen vastaukset.

Osa 34: Biceps ja pari tarinaa väärinkäsityksistä. Fysioterapian taajuudella -podcastin vieraina ovat Tampereen ammattikorkeakoulussa fysioterapiaa opiskelevat Saara Järvinen ja Petri Salminen. Saara ja Petri kertovat fysioterapeuttiopiskelijoiden kerho Bicepsista ja lisäksi kertaamme muistoja epäonnisista kirjanlainauksista, ultraäänilaitteista ja Paavo-papan hieronnasta. Jaksossa sivutaan myös lokakuussa järjestettävää ME/CFS & long COVID -konferenssia, jonka somelähettiläänä Saara toimii.

Osa 33: Tekijänoikeuksista. Mitä opinnäytetyön tekijän, kursseilla käyvän fysioterapeutin tai kurssimateriaalia laativan kouluttajan pitäisi tekijänoikeuksista tietää? Millaista sisältöä saa lainata ja jakaa, ja mitä oikeuksia materiaalin tekijällä on? Tekijänoikeuksista kertoo Kopioston lakiasiainjohtaja Kirsi Salmela.

Osa 32: ME/CFS ja Long Covid. Aiheina mm. Nicen suositus ME/CFS:n kuntoutuksessa, Long Covid sairautena, Long Covidiin sairastuneiden kuntoutus sekä lokakuussa 2022 järjestettävä Pitkittyneet infektion jälkitilat, ME/CFS ja Long COVID – Hoito ja kuntoutus -kongressi. Teemoista on puhumassa fysioterapeutti Hanna Markkula.

Osa 31: Dissektiokurssilta syvempää anatomian tuntemusta. Miksi jokaisen fysioterapeutin pitäisi osallistua dissektiokurssille? Miten virtuaalinen dissektiokurssi käytännössä järjestetään? SOMTY:n tammikuussa järjestettävän Dissection workshop on the fascial anatomy -kurssin sisällöstä ja toteutustavasta on puhumassa fysioterapeutti Danielle Slurink, joka on toiminut yhteyshenkilönä kurssijärjestelyissä. Miksi Danielle itse on osallistunut dissektiokursseille ja mitä hän odottaa oppivansa tulevalta kurssilta?

Osa 30: Valmistumisen jälkeen, työuran alussa. Jaksossa puhutaan ammattiin valmistumisesta, työelämään siirtymisestä ja tuoreen fysioterapeutin tulevaisuuden suunnitelmista. Millaisia toiveita työuransa alussa olevalla fysioterapeutilla on, ja kuinka asiakkaat suhtautuvat uuteen ammattilaiseen? Vieraana fysioterapeutti Valto Hoipo.

Osa 29: SOMTY ja OMT-erikoistumisopinnot. Mitä SOMTY:lle kuuluu ja mitä suunnitelmia yhdistyksessä on tulevaisuuden varalle? Miksi OMT-erikoistumisopintoihin hakeutuminen kannattaa? Näihin ja muihin kysymyksiin on vastaamassa SOMTY:n puheenjohtaja Tarja Arvola.

Osa 28: Potilasvakuutus. Millaisia vahinkoja potilasvakuutus korvaa? Miten koronavuosi näkyy potilasvahinkotapausten määrissä? Paljonko potilasvahinkokorvauksia maksetaan fysioterapia-asiakkaille? Muun muassa näihin kysymyksiin on vastaamassa Potilasvakuutuskeskuksesta korvauspäällikkö Elina Muukkonen.

Osa 27: Podiatrinen fysioterapia. Tällä kertaa Fysioterapian taajuudella -podcastissa puhutaan podiatrisesta fysioterapiasta yhdessä fysioterapeutti Eero Hyvärisen kanssa. Kuuntele Eeron ajatuksia mm. yleisimpiin alaraajaongelmiin liittyen.

Osa 26: Toimintaterapia. Toimintaterapeutti Anna Piironen kertoo toimintaterapiasta sekä omasta työstään Jorvin sairaalan palovammaosastolla. Kuuntele Annan ajatuksia mm. siitä, millaisia seikkoja toimintaterapiasta ei aina tunneta, ja miten palovammaosastolla työskentely eroaa useimpien muiden toimintaterapeuttien työstä.

Osa 25: Krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS) on pitkäkestoinen ja usein kuntoutusta vaativa sairaus, johon liittyen helmikuun lopussa julkaistiin Hyvä käytäntö -konsensussuositus. Yksi kyseisen suosituksen takana olevan paneelin jäsenistä oli fysioterapeutti Hanna Markkula, joka kertoo sairaudesta ja sen kuntoutuksesta. Hanna vastaa kysymyksiin mm. siitä, mitä fysioterapeutin olisi ME/CFS-sairaudesta hyvä tietää ja kuinka kuntoutusta voi lähteä suunnittelemaan?

Osa 24: Työfysioterapia. Millaista työtä työfysioterapeutti tekee ja millaisia vaivoja asiakkaiksi saapuvilla on? Miten korona on vaikuttanut työhyvinvointiin, eli näkyykö esimerkiksi etätyön lisääntynyt määrä asiakaskäynneissä? Jakson vieraana on työfysioterapeutti Mirja Kalliokoski.

Osa 23: Mitä sote-uudistus tarkoittaa fysioterapeuteille? Fysioterapian taajuudella -podcastissa tartutaan tällä kertaa sote-uudistukseen ja muutoksiin, joita se fysioterapeuteille tuo. Mitä jokaisen fysioterapeutin olisi hyvä aiheesta tietää? Jakson vieraana on Suomen Fysioterapeuttien kehittämisasiantuntija Katri Partanen.

Osa 22: Julkisen ja yksityisen puolen fysioterapia – erot ja yhtäläisyydet. Aiheesta ovat keskustelemassa Tampereen kaupunkia edustava kuntoutuspäällikkö Minna Talonen ja Premius Kuntoutukselta terveydenhuollon palveluista vastaava johtaja, vastaava fysioterapeutti Olli Lähteenmäki.

Osa 21: Eläinfysioterapia. OMT-fysioterapeutti, eläinfysioterapeutti Sofie Henrikssonin kanssa puhutaan mm. siitä, miten fysioterapiaa voi tehdä ilman sanallista keskusteluyhteyttä, ja millaisia eroja ja yhtäläisyyksiä ihmisten ja eläinten fysioterapiassa on.

Osa 20: Uusi vuosi käyntiin musiikkifysioterapialla. Vuoden 2021 ensimmäisessä Fysioterapian taajuudella -jaksossa puhutaan muusikoille suunnatusta fysioterapiasta. Aiheesta on puhumassa fysioterapeutti, musiikkipedagogi ja etnomusikologi FM Eeva Hyytiäinen.

Osa 19: Lymfaterapia. Vieraana fysioterapeutti, lymfaterapeutti ja lymfaterapian opettaja Tom Väisänen. Jaksossa puhumme lymfaterapian osa-alueista ja mm. siitä, onko urheilukaupoissa myytävistä kompressiotuotteista apua.

Osa 18: Lahtionpohjan fysioterapia. Tällä kertaa vieraana on TtT, ft, seksuaaliterapeutti Minna Törnävä, jonka kanssa aiheena on lantionpohjan fysioterapia. Podcastissa Minna perustelee, miksi lantionpohjan ongelmiin tulisi puuttua nykyistä enemmän jo perusterveydenhuollossa. Lisäksi puhumme erilaisista lantionpohjan alueen ongelmista ja Minna antaa muutamia vinkkejä, joista myös aiheeseen perehtymätön fysioterapeutti hyötyy.

Osa 17: Aikuisten neurologinen fysioterapia. Fysioterapeutti Sanna Hosio oli Fysioterapian taajuudella kertomassa aikuisten neurologisesta fysioterapiasta. Miten neurologinen fysioterapia eroaa esimerkiksi TULE-fysioterapiasta? Onko koskaan liian myöhäistä aloittaa kuntoutus ja voiko aiheeseen perehtymätön fysioterapeutti hoitaa neuroasiakkaita?

Osa 16: AMK-opiskelijoiden kuulumisia. Puhumassa joukko fysioterapiaopiskelijoita ympäri Suomea. Puhumme mm. siitä, että keskittyykö opetus tiettyihin fysioterapian osa-alueisiin ja millaisia suunnitelmia opiskelijoilla itsellään on tulevaisuutta ajatellen.

Osa 15: Biopsykososiaalinen lähestymistapa. Puhumassa ft Riikka Holopainen. Puhuimme kosketuksen merkityksestä sekä siitä, kuinka kasvaa asiakkaan kokonaisvaltaisesti huomioivaksi fysioterapeutiksi.

Osa 14: Etäfysioterapiasta ja monesta muusta puhumassa ft OMT Minna Outinen. Minnan kanssa juttelimme etäfysioterapian lisäksi mm. OMT-erikoistuvien tutoroinnista.

Osa 13: Geriatrinen fysioterapia. Fysioterapeutti, palvelupäällikkö Katja Vertaisen kertoo ikääntyneiden fysioterapian erityispiirteistä. Millaisia toimintamahdollisuuksia geriatrisessa fysioterapiassa on, ja millaisia piirteitä fysioterapeutilta vaaditaan?

Osa 12: Ensivaikutelmat OMT-erikoistumisopinnoista. Tällä kertaa fysioterapian taajuudella ovat OMT20-22-ryhmän kaksi opiskelijaa: Suvi Mäntyniemi ja Antti Tanhuamäki. Puhumme työelämästä sekä ensimmäisen vuoden opiskelukokemuksista koronan keskellä. Jaksossa kuulet mm. Suvin ja Antin vinkit OMT-erikoistumisopintoja harkitsevalle.

Osa 11: Voimaharjoittelu. Miksi se on tärkeää meille ihan jokaiselle, ja mitä fysioterapeutin pitäisi voimaharjoittelusta tietää? Vieraina fysioterapeutti Sanna Eloranta ja OMT-fysioterapeutti Juhani Taivela.

Osa 10: Suomen Fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen kertoo Fysioterapian taajudella -podcastissa liiton kuulumisia. Mitä Suomen Fysioterapeutit tekee ja millaista viestiä liitto kuulee kentältä, fysioterapeuttien ja opiskelijoiden keskuudesta?

Osa 9: Urheilufysioterapia. Puhumassa urheilufysioterapeutti, fysiikkavalmentaja ja kouluttaja Teemu Leppämäki.

Osa 8: Lasten fysioterapia. Puhumassa fysioterapeutti, NDT/Bobath-kouluttaja, vauvahieronnan ohjaaja Reetta Tuomisto.

Osa 7: Eira Karvonen ja Markku Paatelma puhuvat töistään ja koulutuksistaan. Käymme läpi fysioterapiakoulutuksen ja OMT-koulutuksen historiaa ja nykypäivää.

Osa 6: OMT-erikoistumisopinnot. Puhumassa OMT-fysioterapeuteiksi valmistuvat Jessica Harju ja Teemu Ripatti.

Osa 5: Vesa Lehtola ja IFOMPT-kuulumiset

Osa 4: Puhetta faskioista. Puhumassa OMT-fysioterapeutti Markus Metsäranta.

Osa 3: Vuoden fysioterapeutti Marko Rossi.

Osa 2: Mikä johdattelee kuppikuntiin? Puhumassa OMT-fysioterapeutit Jukka Nordström ja Niclas Granfelt.

Osa 1: Manuaaliterapia – yleisimmät uskomukset, oletukset ja vääristymät. Puhumassa OMT-fysioterapeutit Jukka Nordström ja Niclas Granfelt.